Aikidoliitto
Juniorit

Juniorit

Junioriaikidon harrastajaksi

Aikido tarjoaa lapselle ja nuorelle monipuolisen liikuntaharrastuksen ilman kilpailua. Aikidossa harjoitellaan aina yhdessä, mutta kaikilla on mahdollisuus kehittyä omaan tahtiin. Aikido kehittää fyysisten perusvalmiuksien (koordinaatio, notkeus, voima, liikkuvuus) lisäksi myös keskittymiskykyä ja harjoitteluparin huomioon ottamista.

Junioriaikidon aloittaminen onnistuu helpoiten tiedustelemalla paikallisilta aikidoseuroilta junioriharjoituksista. Mukaan pääsee usein myös kesken kauden. Ensimmäisiä kertoja salille saapuessa varusteiksi riittävät verryttelyhousut ja t-paita. Myöhemmässä vaiheessa tulee ajankohtaiseksi aikidopuvun hankinta, jossa saa opastusta omalta seuralta. Aikido on edullinen harrastus lapsille, sillä kustannuksia tulee vain aikidopuvusta (n. 50€), seuran harjoitusmaksusta ja Aikidoliiton lisenssistä (40€/vuosi). Aikidoliiton lisenssi sisältää vakuutuksen alaikäiselle harjoittelijalle kattaen aikidon harjoittelussa mahdollisesti sattuvat tapaturmat.

Vyökokeet

Aikidossa edetään suorittamalla natsa- ja vyökokeita. Vyökokeet toimivat junioreille motivaatiota ylläpitävänä välitavoitteena ja toisaalta haastavat testaamaan harjoituksissa opittua hieman muodollisemmassa vyökoetilaisuudessa. Junioreilla käytetään vyöhön ommeltavia värillisiä natsoja merkkinä suoritetusta vyökokeesta.

Suuri budoleiri – vuoden kohokohta

Monet juniorit osallistuvat jokavuotiseen, kesäkuiseen Varalan Suureen budoleiriin, jota ovat järjestämässä aikidon, ITF taekwon-don, taekwondon ja taidon lajiliitot. Tampereella Varalan Urheiluopistossa pidettävällä leirillä tutustutaan eri lajeihin ja käydään -tietenkin!- Särkänniemen huvipuistossa temmeltämässä.

Suuren budoleirin ryhmäkuva 2008.
Suuren budoleirin ryhmäkuva 2008.

Aikidoliitolla on tapahtumaan vuosittain iso osallistujakiintiö, mutta siitä huolimatta kannattaa varata paikka ajoissa, koska tapahtuma on hyvin suosittu.

Tähtiseura

tahtiseura_lajiliitot_lapset_ja_nuoret_aiki_rgb_72dpi

Tähtiseura-ohjelma on Suomen Olympiakomitean vuonna 2018 lanseeraama kehittämisohjelma liikunta- ja urheiluseuroille Suomessa. Tähtiseura-ohjelma on henkinen jatkaja VALOn (Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry) Sinettiseuratoiminnalle.

Tähtiseuroiksi auditoidut seurat saavat käyttää Olympiakomitean Tähtimerkkiä. Tähtimerkki on laadun tae, osoitus siitä, että seura toimii vastuullisesti ja on kiinnostunut edistämään toimintaansa. Se kertoo ulkopuolisille seuran kehityshalusta ja osaamisesta, mutta on samalla lupaus laadukkaasta seuratoiminnasta.

Suomen Aikidoliiton Tähtiseurat ovat: Kinoumi ry (Kirkkonummi), Meido-Kan ry (Helsinki) ja Tampereen Aikidoseura Nozomi ry (Tampere).

Mikäli seuranne haluaa lähteä tavoittelemaan Tähtiseura-merkkiä ja liittyä Tähtiseura-ohjelmaan, tutustukaa Olympiakomitean Tähtiseura-sivuihin ja ottakaa rohkeasti yhteyttä juniorivaliokuntaan (juniori.valiokunta@aikidoliitto.fi).

Juniorivaliokunta

Juniorivaliokunta toimii Suomen Aikidoliiton hallituksen junioritoimintaan liittyvänä asiantuntijaelimenä. Valiokunnan tavoite on suomalaisen lasten ja nuorten aikidon kehittäminen. Käytännössä valiokunta järjestää leirejä ja vierailee seuroissa vetämässä harjoituksia. Juniorivaliokunta osallistuu myös Aikidoliiton jäsenseurojen tähtiseura-auditointiin. Juniorivaliokuntaan voi ottaa yhteyttä kansallista junioriaikidoa koskevissa kysymyksissä (juniori.valiokunta@aikidoliitto.fi). Seurakohtaisissa kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä oman seuran juniorivastaavaan.