Aikidoliitto

Puheenjohtajaehdokkaat

Tulevassa Syysliittokokouksessa 7.11.2015 valitaan Liitolle seuraava puheenjohtaja. Ehdokkaat voivat halutessaa lähettää Liittoon vapaamuotoisen tekstin, joka julkaistaan tällä sivulla. Näin jäsenistö pääsee ennalta tutustumaan puheenjohtajaehdokkaisiin.


Esittelyssä Auno Mäkinen

Aloitin aikidon harjoittelun syksyllä 1984 eli kolmisen kymmentä vuotta sitten olin tiputtanut puntti- ja lenkkikuurilla 30 kiloa painoa enkä saanut oikein kengännauhoja kiinni, koska olin älyttömän jäykkä. Aluksi ajattelin mennä kasarityyliin Jazz-tanssiin, mutta onneksi tuli järki päähän, koska olisin näyttänyt todella pöljältä niissä trikoissa. Olen melko puhdas Vantaan Jukara ry:n aikidojaoksen kasvatti. Opiskeluaikoina kävin lisäksi harjoittelemassa Seitokaissa. Lisäksi olen jonkun verran harjoitellut aikidoa ulkomailla. Reissuillani olen käynyt lähinnä Ruotsissa, Ranskassa ja Japanissa.

Omaan aikidoon on varmasti vaikuttanut eniten Franck Noël, joka on vetänyt leirejä Jukarassa yli 20 vuoden ajan. Lisäksi aikidoni alkuvuosina osallistuin lähinnä Kobayshin ja Igarashin leireille, mutta 90-luvulla siirryin pääasiassa harjoittelemaan Endon leireillä. Nykyisin mukavaa vaihtelua aikidon arkeen ovat tuoneet Ikeda, Yamashima sekä aina niin valoisa Ariga.

Olen ohjannut vain harvoja leirejä itse, mutta oma vahvuuteni onkin leirien tuottamisessa ja organisoinnissa. Olenkin jo vuosikausia vastannut Jukaran leiritoiminasta ja ollut järjestämässä lukuisia leirejä yhteistyössä muiden aikidoseurojen ja toimijoiden kanssa. Lisämausteen suomalaiseen aikidoon olen tuonut Aikidoa yli rajojen –tapahtumilla.

Koulutukseltani olen teologian ja maatalous-metsätieteiden maisteri. Tällä hetkellä työskentelen Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n neuvottelupäällikkönä. Aiemmin olen saanut palkkani muun muassa papin ja ekonomistin tehtävistä, joten hommia on tullut tehtyä laidasta laitaan. Olen toiminut monien yhdistysten hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Lisäksi minulla on ja on ollut lukuisia kunnallisia ja seurakunnallisia luottamustehtäviä. Tärkeimpinä niistä lienevät kunnallisten osakeyhtiöiden hallitusten jäsenyydet, jos ajatellaan Suomen aikidoliiton puheenjohtajan tehtäviä.

Auno Mäkinen
5. dan
Vantaan Jukara ry


Puheenjohtajaehdokkaan sana – Anu Välimäki

Suomen Aikidoliiton tärkein tehtävä on taata aikidon ja yksittäisten harjoittelijoiden kehittyminen ja eteneminen nyt sekä tulevina vuosikymmeninä. Tämä vaatii hyvien suhteiden ylläpitoa ja yhteistyön kehittämistä Suomen Aikidoliiton ja Aikikai Hombu Dojon välillä. Ilman suhdetta Hombu Dojoon ei ole lajin kehittymistä, ei sen säilymistä tai harjoittelijoiden saavutuksia, eikä itse aikidoa.

Tämän vuoksi Aikidoliiton puheenjohtajan osaamisalueeksi ei mielestäni riitä yhdistyslain osaaminen tai taloudellisten kokonaisuuksien hallinta, vaikka minulle lakimiehenä juridiset kysymykset ovatkin arkipäivää. Itse ajattelen, että puheenjohtajan on erityisesti ymmärrettävä japanilaista tapakulttuuria ja budo-etiketti. Tämän aikidoon lajina liittyvän erityisluonteen olen syvemmin ymmärtänyt saadessani olla uchideshina useita kertoja.

Mielestäni hallituksen yksi ajankohtaisimmista tehtävistä on kutsua Hombu Dojon ehdottama opettaja Suomeen ensi vuonna ja luoda hänelle tervetullut ilmapiiri, taloudellisesta tilanteesta huolimatta ja sitä vähättelemättä. Lisäksi toivon osaltani edistäväni suomalaisen aikidon yhtenäisyyden säilymistä. On tärkeää edistää toiminnan avoimuutta ja tasapuolisuutta sekä oikeudenmukaisuutta kaikkien seurojen, harjoittelijoiden ja Aikidoliiton toimielinten välillä. Näin myös tulevaisuuden sukupolvilla on vahva ja yhtenäinen Aikidoliitto kansallisena kattojärjestönä.

Anu Välimäki
Lakimies
Oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, Aikidoliitto
Aikikai aikido 3.dan 

Aikidohistoriani lyhyesti: 2001 Fudoshin (Pori). 2006 Seitokai, MeidoKan (Helsinki) ja Aalto Aikikai (Espoo). 2013 Jigotai (Jyväskylä).

Esimerkkejä luottamustoiminnasta: Satakuntalainen Osakunta, mm. hallituksen jäsen, varatilintarkastaja ja sääntöuudistustoimikunta. Pykälä ry, ulkoasianvaliokunnan jäsen. Paragraaffi Oy, hallituksen jäsen.

Arkisto